Et stort antall nordmenn velger å leie bil på sin utenlandsferie, slik at de får muligheten til å utforske regionen i sitt eget tempo. Det er imidlertid mange som føler seg presset til å tegne ekstra forsikringer når de ankommer leiebilkontoret i utlandet.
Dette gjelder særlig egenandelsforsikringen. Manglende kunnskap om egne forsikringer er ofte hovedårsaken til at nordmenn kjøper denne.
Forsikringer som skal følge med i grunnprisen
Det anbefales å bestille leiebilen hjemmefra på nett, da alle helt nødvendige forsikringer skal følge med i leiebilprisen. Dette gjelder ansvarsforsikring, kasko- og tyveriforsikring.
Det er likevel viktig å sjekke at disse forsikringene er inkludert i leieavtalen før du bestiller leiebilen, selv om de normalt skal være med når du leier bil innen Europa.
Les leiebilavtalen grundig
Før du bestiller leiebilen på nett, må du sjekke forsikringene som følger med. Husk også på å undersøke hvor stor egenandelen er ved en eventuell skade. Ofte ligger egenandelsbeløpet et sted mellom kr. 10.000,- og kr. 20.000,-.
Dette beløpet må du ha tilgjengelig på ditt kredittkort når du leier bilen i utlandet, da de fleste selskaper tar et depositum som ligger tett opptil egenandelsbeløpet.
Du bør også ta deg tid til å sjekke leiebilens drivstoffpolitikk og øvrige bestemmelser. Da slipper du ubehagelige overraskelser i ettertid.
Egenandelsforsikring (Super CDW)
Ved henting av leiebilen i utlandet får du spørsmål om du vil redusere egenandelen dersom du er uheldig. Egenandelen gjelder for skade på eller tyveri av leiebilen. I mange tilfeller kan det være fristende å takke ja til å redusere egenandelsbeløpet. Først og fremst for å kunne slappe av på ferieturen, uten å være bekymret for at du kan bli belastet av leiebilselskapet i ettertid.
Betaler du leiebilen med et kredittkort, kan det være at du allerede er forsikret for en eventuell egenandel på leiebiler. Mange kredittkort har reiseforsikring inkludert i kortet som dekker akkurat dette.
Dersom ditt kredittkort ikke dekker egenandel på leiebiler innen Europa, bør du sjekke din private reiseforsikring. Det kan være at denne dekker egenandelen, og da kan du trygt avstå fra å tegne en dyr tilleggsforsikring.
Mange kundekonsulenter hos leiebilselskapene i Europa får provisjon på salg av ekstra forsikringer, slik at de vil argumentere for at du burde kjøpe disse. Klarer du ikke å stå imot presset, må du regne med at leiebilen blir mye dyrere enn du hadde tenkt deg. En ekstra forsikring som reduserer eller fjerner egenandelen på leiebil er ofte svært kostbar.
Er du NAF-medlem, får du imidlertid dekket opptil kr. 20.000,- i egenandel ved skade på leiebil i Europa. Les mer om dette her.
Unngå dobbeltforsikring
Du vil sannsynligvis få tilbud om andre typer av forsikringer i leiebilskranken, så her gjelder det også å være oppdatert på sine egne forsikringer og hva de dekker.
Forbruker Europa: Guide til leiebilforsikringer
Får du tilbud om ulykkesforsikring eller bagasjeforsikring, kan du trygt takke nei til disse. En ulykkesforsikring skal dekke skader på sjåfør og passasjerer ved en bilulykke, og en bagasjeforsikring dekker skade, tap eller tyveri av din bagasje.
Disse forsikringene er helt overflødige å kjøpe dersom du allerede har en god reiseforsikring.